Så meget betyder det rette domænevalg | En guide for begyndere
Om du er ved at lave en hjemmeside til din webshop, dit webbureau, en blog eller noget helt tredje, så er en af dine første og vigtigste opgaver, at vælge det rigtige domænenavn.
Dit domænenavn vil følge trofast med dig fremover, og det er ikke sådan lige at skifte, hvis du en dag finder ud af, at dit domæne måske burde være noget andet.
I denne artikel giver vi dig en række overvejelser du bør gøre dig, når du vælger domænenavn. Du har et skud i bøssen, så vælg det rette fra starten!
Kort og godt
”Kort og Catchy” – sådan skal dit domæne være. Det skal både være let at udtale og nemt at huske. Specielt hvis du ønsker at skabe et brand, så er det vigtigt, at det ikke er for svært at huske, hvad din side hedder.
En god regel er at holde sig til to stavelser. Prøv bare at se på disse store brands.
- Opel
- Apple
- eBay
- Sony
- Kia
- Volvo
- Samsung
De har alle det tilfælles, at deres navn er på to stavelser.
Så når du vælger dit domænenavn, så prøve at tænke i korte ord med få stavelser
Undgå ø, ø å
På nettet fungerer æ, ø og å bare rigtig dårligt, og derfor bør du undgå dem i dit domænenavn.
Det bedste du kan gøre, hvis der er et æ, ø eller å i dit firmanavn, er at købe både domænet med aa i stedet for å OG domænet med å, hvorefter du redirecter domænet med å til domænet med aa. På den måde vil dine besøgende stadig kunne indtaste dit domæne med å og komme til din side med aa, som fungerer bedre på nettet.
Pas på ikke at lås dig fast
Når man vælger domæne, kan det være fristende at vælge et navn, som f.eks. siger noget om det man sælger, fordi det potentiel kan give en lille bonus i søgemaskinerne – det kunne f.eks. være et domæne som billigejakker.dk.
Problemet med domæner som disse er dog, at du potentielt låser dig til en bestemt produktgruppe, som dit domæne altid vil være associeret med. Du bør i stedet tænke fremad, for hvad nu hvis du om 1-2 år også gerne vil sælge sko? Så passer domænet billigejakker.dk pludselig ikke længere.
Så vælg et domæne der ikke låser dig fast – det vil du blive glad for på den lange bane!
Bindestreger med måde
Det er ok at bruge bindestreger. Hvis f.eks. billigjakker.dk ikke er ledig, så kan du godt gå ud og købe billig-jakker.dk. I dette eksempel vil der dog med sikkerhed opstå forvirring hos kunden, hvis der også på billigejakker.dk findes en jakke-webshop, for hvem skal man så vælge, og er det den samme forhandler?
Forsøg desuden at holde dig til maksimum én bindestreg, alt over det er for meget, for folk kan altså typisk ikke finde ud af at indtaste mere end én.
Hvilket TLD?
TLD sår for Top Level Domain, og er på godt dansk endelsen på dit domæne, altså .dk, .com, .co.uk osv.
Som hovedregel er det en god idé at vælge et TLD, der passer til det land din hjemmeside er henvendt. Er din hjemmeside på dansk, bør du vælge et .dk. Er din side engelsksproget, så er .com oplagt.
Nogle vælger et .com TLD, med et dansk domænenavn. Dette kan dog virke rodet og unaturligt for de besøgende, og vi vil derfor fraråde dig at blande dansk-klingende domænenavne med udenlandske TLD´er.
Dit domæne bør matche navnet på din virksomhed
Det er vigtigt, at dit domæne matcher navnet på din hjemmeside. Er dit virksomhedsnavn Herning Smeden, bør dit domæne være noget ala. herningsmeden.dk. Undgå at vælge et domænenavn som ligger langt fra dit virksomhedsnavn. I vores eksempel kunne det f.eks. være denbilligesmed.dk eller lignende.
Del kun din domæne-idé med folk du stoler på
Når du har fundet det perfekte domænenavn, så lad være med at lave den fejl at fortælle for mange at du agter at købe det. Der er rigtig mange som spørger på diverse fora om, hvad folk synes om et givent domæne. Hvad de ikke lige regner med er, at dem der læser indlægget, kan finde på at købe domænet og forlange en høj pris, for at sælge det videre til ham der i første omgang fandt på det.
Så undgå at fortælle om dine domæneideer til folk du ikke kender og ikke stoler på.
Når du skal ud og købe domæne, så er der desuden forskellige priser alt afhængig af, hvor du køber det. Det gælder både .dk og udenlandske domæner.
Du kan på denne liste se, hvor du pt. kan købe danske domæner billigst.