DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

I stedet for at bære dig ud med en øks kan du opdele mere træ med meget mindre kræfter ved hjælp af en brændekløver. Brændekløvere arbejder ved at fokusere et stort mængdetryk mod et lille overfladeareal for at splitte bjælker fra hinanden. Men hvordan ved du, hvor meget pres du har brug for?

Hvordan virker en brændekløver?

Her er noget, du måske ikke har kendt til træ: Nogle af de vigtigste celler inde i et levende træ er lange og fiberlignende, og de løber op og ned langs længden af en træstamme eller grene. Når vi ser på skåret træ, ser vi dette arrangement som træets korn. Brændekløvere fungerer ved at anvende tryk, der splitter træ langs kornet, i stedet for at skære kornene korte. Opdeling langs kornet er lettere; at skære kerner kort kræver specialiseret skæreværktøjer som motorsager. Jo tykkere en bjælke er, jo mere træ er der for at tvinge fra hinanden på hver side af kornet. Stammer, der er større i diameter, har brug for mere tryk for at splitte.

Frisk udskåret træbunke

Bare at vide, hvor tykke dine brændestykker er, og om de er krydret eller ikke, kan gå langt med at hjælpe dig med at vælge den rigtige mængde tonnage i en brændeopdeling. Hvis du imidlertid ønsker at dykke endnu dybere, kan du også overveje den slags træ, du planlægger at opdele, og dens hårdhed. Kan du huske de lange, fibrøse celler, der er nævnt tidligere? Det viser sig, at forskellige slags træer har mere plads imellem disse fibre:

  • Hardwoods er tæt træ, der har lidt plads mellem fibrene

  • Softwoods er lettere skove med masser af plads mellem fibrene

Træ som eg og hickory betragtes som hårdttræ, mens fyrretræ og andre keglebærende træer producerer blødt træ.